curry pakketje groen

De magie van stomen: currygerechten in een mandje van bananenbladeren

currybakjes

Stomen is een van de oudste en meest veelzijdige kookmethoden die in veel culturen over de hele wereld wordt gebruikt. Het is een techniek die de natuurlijke smaken en voedingsstoffen van voedsel behoudt, en het biedt een gezond alternatief voor frituren of braden. Maar wat als we deze aloude techniek een exotische twist geven door currygerechten te stomen in een mandje van bananenbladeren? Laten we deze fascinerende culinaire reis verkennen en ontdekken hoe we deze traditionele methode kunnen toepassen op een van de meest geliefde gerechten ter wereld: de curry.

Bananenbladeren: natuurlijke verpakking met smaak

Bananenbladeren zijn al eeuwenlang een populaire keuze voor verpakkingsmateriaal in veel Zuidoost-Aziatische keukens. Ze bieden niet alleen een milieuvriendelijk alternatief voor plastic en aluminiumfolie, maar voegen ook een unieke smaak toe aan het voedsel dat in contact komt met de bladeren. Het subtiele aroma van bananenbladeren kan de smaak van currygerechten verrijken en geeft een extra dimensie aan de beleving van het gerecht. 

currybakjes
mandje van bananenblad

Waarom curry's stomen in bananenblad?

Het stomen van currygerechten in bananenblad biedt tal van voordelen. Ten eerste worden de smaken van de curry vermengd met het subtiele aroma van de bladeren, waardoor een unieke en heerlijke smaak ontstaat. Bovendien behouden de bananenbladeren de vochtigheid, waardoor het gerecht sappig en mals blijft zonder toevoeging van extra vetten. Ten slotte is deze methode milieuvriendelijk en geeft het een prachtige, rustieke uitstraling aan je maaltijd. Dus, de volgende keer dat je zin hebt in curry, overweeg dan om het in bananenblad te stomen. Het is niet alleen gezonder, maar ook een geweldige manier om de magie van de traditionele keuken te ervaren en een exotisch tintje aan je maaltijd toe te voegen. Ga op ontdekkingstocht in de wereld van stomen en geniet van de smaken van het Oosten in het comfort van je eigen keuken. 

currybakjes

Wat heb je nodig?

Om te beginnen met het stomen van currygerechten in bananenblad, heb je een aantal basisingrediënten en keukengerei nodig:

 

  1. Bananenbladeren (liefst rond): vers, schoon en in goede staat. Zorg dat je ze afspoelt en afdroogt voordat je ze gebruikt.


  2. (Stix & Curry) Currypasta en recept: kies je favoriete eiwit. Vis werkt heel goed, maar ook linzen of kipfilet kun je goed stomen.


  3. Kruiden en specerijen: gebruik traditionele Aziatische kruiden zoals Thaise basilicum, citroengras en kafir limoenblad om de curry verder op smaak te brengen (of koop een compleet Stix & Curry - pakketje).


  4. Een stoommandje: een (bamboe) stoommandje is ideaal voor het stomen van een curry. Heb je geen stoommandje? Je kunt ook een vergiet op een pannetje met kokend water plaatsen. Dek het vergiet dan wel af met een deksel.


  5. Cocktailprikkers: deze worden gebruikt om de bananenbladeren vast te binden tot een mandje.
currybakjes

Hoe pak je het aan?

Stap 1

Bereid je curry voor. Maak je curry volgens het recept, maar houd het wat dikker dan normaal, omdat overtollig vocht kan lekken tijdens het stomen.

Stap 2

Bereid de bananenbladeren voor, door ze kort te blancheren in kokend water. Zo worden ze flexibeler en scheuren ze minder snel bij het vouwen.

Stap 3

Maak een mandje van de bananenbladeren. Vouw de uiteinden van het blad naar binnen en plaats de ontstane hoek met een prikker vast. Bekijk vooral ook de korte video (duur: 40 sec) onderaan dit artikel voor een demonstratie van het maken van het mandje van bananenblad.

Stap 4

Vul de mandjes met de curry.

Stap 5

Stoom de currypakketjes. Plaats de bananenbladpakketjes in het stoommandje in/over een pan met een laag kokend water en stoom ze gedurende 20-30 minuten gaar, afhankelijk van de dikte van de curry, de grootte van de pakketjes en het eiwit dat je hebt gebruikt. Kipfilet heeft bijvoorbeeld net iets langer nodig dan kabeljauw. Controleer af en toe (maar zeker voor het serveren) of het gerecht echt gaar is. 

Stap 6

Serveer je curry. Haal de currypakketjes uit het stoommandje en leg ze op borden. Serveer met rijst en geniet van een heerlijke maaltijd.

currybakjes

Veel kookplezier!

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.