blog kokosmelk

Zelf kokosmelk maken: een heerlijk en gezond alternatief

currybakjes

Kokosmelk is een veelzijdige en smaakvolle zuivelvrije melkvervanger die vaak wordt gebruikt in Aziatische en Caribische gerechten, maar ook in veel westerse keukens. Het heeft een romige textuur en een heerlijke tropische smaak die perfect is voor het toevoegen van rijkdom aan soepen, curry's, smoothies, en zelfs desserts. Hoewel je kokosmelk gemakkelijk kunt kopen in de winkel, is het zelf maken van kokosmelk niet alleen eenvoudig, maar ook gezonder en vrij van conserveermiddelen. In dit artikel laten we je zien hoe je thuis je eigen kokosmelk kunt maken.

Verse of gedroogde kokosnoot voor kokosmelk?

De keuze tussen verse en gedroogde kokos hangt af van je persoonlijke voorkeur, beschikbaarheid en het beoogde gebruik. 

 

Als je gebruik maakt van verse kokosnoten, kun je wellicht nog meer genieten van de authentieke smaak en textuur van zelfgemaakte kokosmelk. Verse kokosnoten zijn een natuurlijke bron van kokosmelk en bieden een unieke culinaire ervaring. Daarnaast bevatten ze meer gezonde voedingsstoffen: verse kokosnoten leveren naast vers vruchtvlees ook vers kokoswater, dat rijk is aan elektrolyten.  

Kokoswater is vooral bekend om zijn hoge kaliumgehalte, wat het tot een uitstekende natuurlijke bron van dit mineraal maakt. Kalium is belangrijk voor het handhaven van een gezonde bloeddruk en een goede werking van de spieren en zenuwen in het lichaam. Daarnaast bevat kokoswater enkele andere essentiële mineralen, waaronder magnesium, calcium en fosfor, zij het in kleinere hoeveelheden dan kalium. Het is ook een goede bron van natuurlijke elektrolyten, waaronder natrium en kalium, wat het een geweldige keuze maakt voor hydratatie na lichamelijke activiteit.

Het gebruik van verse kokosnoot betekent dat je geen conserveermiddelen of additieven binnenkrijgt die soms wel in gedroogde kokosproducten zitten. Helaas zijn kokosnoten niet standaard in iedere supermarkt te verkrijgen. Daarnaast is het gebruik van verse kokosnoot best bewerkelijk. Met name het openen van de noot is een opgave. Een ander aandachtspunt is de houdbaarheid. Verse kokosnoten  bederven na verloop van tijd en moeten daarom sneller worden gebruikt dan gedroogde kokos.

 

In tegenstelling tot verse kokos is gedroogde kokos (rasp) gemakkelijk verkrijgbaar, lang houdbaar en gemakkelijk te verwerken. Het is direct klaar voor gebruik, wat tijd en moeite bespaart. De smaak en textuur is echter niet hetzelfde als verse kokosnoot en daarom zal het ook niet dezelfde authentieke smaak en textuur bieden als verse kokosnoot. Ze hebben soms een iets andere smaak en kunnen minder sappig zijn. Gedroogde kokosrasp is bewerkt. Het kan additieven bevatten (zoals sulfieten) om de houdbaarheid te verlengen. Het is belangrijk om het etiket te controleren als je wilt vermijden dat je deze toevoegingen consumeert.

 

Over het algemeen hangt de keuze tussen verse en gedroogde kokos dus af van je culinaire doelen en beschikbaarheid. Als je verse kokosnoten kunt vinden in je supermarkt en graag de authentieke smaak en textuur wilt ervaren, is dat een geweldige keuze. Als je echter op zoek bent naar gemak en een langere houdbaarheid, zijn gedroogde kokosproducten een handige optie voor het maken van kokosmelk. Probeer gewoon beide eens uit en bepaal je persoonlijke voorkeur!

currybakjes
kokosnoot voor kokosmelk
currybakjes

Wat heb je nodig?

Om zelf kokosmelk te maken, heb je slechts twee hoofdingrediënten nodig:

 

Geraspte of verse kokos: Je kunt gedroogde geraspte kokos kopen in de meeste supermarkten of biologische winkels. Zorg ervoor dat het ongezoet is voor de beste resultaten.

 

Warm water: Het water moet heet, maar niet kokend zijn. Dit zal helpen om de kokosnoot beter te laten weken en de melk eruit te halen.

 

Daarnaast heb je een blender/staafmixer nodig om alles fijn te mixen en een kaasdoek (of notenmelkzak) om de kokosmelk uit de kokos te persen.

Verhoudingstabel


  vers gedroogd
water 4 4
kokosrasp 2,5 2

 

* Gebruik dus voor ‘verse’ kokosmelk een beker 250 g kokosrasp en 1 liter (1000 g) water. Pas de hoeveelheid water aan als je bijvoorbeeld dikkere kokosmelk wenst.

currybakjes

Hoe pak je het aan?

Extra voorbereiding bij gebruik van verse kokos:

Het openen van een verse kokosnoot kan een avontuur op zich zijn. Je kunt een kokosnoot openen door er in het midden met de achterkant van een groot mes op te slaan, terwijl je met de andere hand de noot draait. De kokosnoot zal uiteindelijk breken en het kokoswater loopt er dan uit. Probeer het vooral op te vangen en drink het op, want het zit boordevol vitaminen, mineralen  en antioxidanten. Daarna kun je de kokosnoot openbreken om bij het vruchtvlees te komen. Schraap het vruchtvlees eruit. Het is niet erg als je het bruine velletje mee schraapt. De kokosmelk wordt dan niet zo wit, maar de smaak is net zo lekker. Wil je een spierwitte kokosmelk, zorg dan dat je het bruine schilletje eraf peutert of schilt.

Stap 1

Check de verhoudingstabel en voeg de juiste hoeveelheid heet (niet kokend) water toe aan de geraspte kokosnoot. De hoge temperatuur helpt zoveel mogelijk vet uit de kokosnoot halen, waardoor de melk heel romig is. 

Stap 2

Laat het kokosmelkmengsel een paar minuten staan.

Stap 3

Pureer het kokosmelkmengsel met de blender, staafmixer of keukenmachine. 

Stap 4

Neem een ​​kom, bedek het met het kaasdoek en giet de massa op het doek. Pers vervolgens de kokosmelk uit het mengsel. Dit werkt echt het best met je (fris gewassen) handen. 

Stap 5

Wat naast de kokosmelk overblijft is droge kokospulp. Gooi dit niet weg! Je kunt er nog van alles mee. Ik verwerk het zelf in de nasi, of ik rooster het om door de kwark te doen. Te lekker…

Stap 6

Verwerk je kokosmelk binnen 5 dagen. Bij voorkeur met een Stix & Curry - currypakketje. :-)

currybakjes

Veel kookplezier!

TIP: in het artikel "Ode aan de kokosnoot!" vind je allerlei leuke wetenswaardigheden over (de toepassing van) dit prachtige product.

recept

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.